Coafor-stilist: stagiul de pregatire practica la salon (ucenicia)


 Persoanele care urmeaza un curs decalificare in meseria de coafor-stilist au nevoie de o bunapregatire teoretica si practica. 
Calificarea in aceasta meserie se poate facein cadrul Scolilor de Meserii (studiile pot dura 2-3 ani) sau la firmeleacreditate de Ministerul Muncii care organizeaza astfel de cursuri (numite mainou Academii de infrumusetare”) – in acest caz durata cursurilor poate dura pana la 6 luni (nivelul de baza). 
     Unele din aceste institutii de invatamant asigura conditiipentru dezvoltarea aptitudinilor practice, altele nu. In aceasta situatie se apeleaza la serviciile unor saloanede infrumusetare unde cursantii au posibilitatea sa se pregateasca (ucenici).
 
Voi prezinta cateva informatii desprespecificul agentilor economici la care se efectueaza stagiul de practica:
 
~Stagiul  de pregatire practica (ucenicia) se va desfasura intr-un salon de infrumusetare care ofera clientilor servicii de estetica si ingrijire a parului.
~Conform reglementarilor legale, salonul trebuie sa aiba incinte separatepentru:
 -accesul, inregistrarea si asteptarea clientilor;
-desfasurarea procedurilor – acest spatiu trebuie sa aiba zonare pentru spalat, operatii de tundere, pieptanare,montare, vopsire, uscare a parului, manichiura si pedichiura;
–  pastrarea echipamentelor, instrumentarului sia articolelor curate, dezinfectate si sterile;
-depozitarea echipamentelor si materialelor utilizate pentru curatenie;
-grupurile social- sanitare pentru public si pentru personal.
 
~Pentrucuratarea, dezinfectia si sterilizarea instrumentarului si a materialelor refolosibile trebuie sa existe fie un spatiu separat, fie unul amenjat ininteriorul incintei pentru desfasurarea procedurilor.
~Peretii,podelele si tavanele sunt confectionate din materiale neabsorbante, care sa poata fi usor curatate si spalate. Aceste finisaje trebuie sa fie de culoaredeschisa.
~Iluminarease realizeaza atat cu lumina naturala, cat si cu lumina artificiala.
~Ventilatiain salonul de estetica trebuie sa fie foarte buna pentru a elimina praful, fumul si vaporii.
~Activitateapractica se va desfasura in salonul de coafura pentru serviciile de decolorare a parului destinate femeilor si,daca vor exista solicitari, in salonul de frizerie pentru serviciile de decolorare a parului oferite barbatilor.
~Activitatea practicadesfasurata in salonul de estetica nu va fi remunerata.
~Pe durata derularii stagiuluide pregatire practica, cursantul va respecta:
– programulde lucru stabilit;
-realizarea activitatilor solicitate de tutore dupa o prealabila instruire, inconditiile respectarii cadrului legal cu privire la volumul si dificultateaacestora;
-prevederile regulamentului de ordine interioara al salonului de estetica;
-normele de securitate si sanatate in munca;
-restrictiile privind nefolosirea informatiilor la care cursantul are acces intimpul stagiului despre salonul de estetica sau clientii sai, pentru a lecomunica unui tert sau pentru a le publica, chiar dupa terminarea stagiului.
~Semnareaconventiei cadru pentru stagiul de pregatire practica implica responsabilitateapentru respectarea acestor obligatii!
 
In cazul nerespectarii obligatiilor referitoare la realizareaactivitatilor si la respectarea programului se vor aplica sanctiuni conformRegulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant. In cazul nerespectarii regulamentului de ordine interioara alsalonului de estetica, conducatorul acestuia isi rezerva dreptul de a anulaconventia referitoare la pregatirea practica dupa ce, in prealabil, a instiintatdirectorul scolii/ organizatorul cursuluide calificare.
 
Durata stagiuluide practicaeste de 3 luni. Activitatea practica a cursantuluieste indrumata/monitorizata/evaluata iar rezultatele se trec intr-o fisa de evaluare a aptitudinilor.  De aceasta  fisa  se tine cont la exemenul final si poate insoti certificatul de absolvire al cursului de coafor-stilist.
 
 – Bibliografie: ESTETICASI IGIENA CORPULUI, calificarea coafor-stilist, auxiliar curricular  – Proiect Phare TVET RO2006/018-147.04.01.02.01.03.01.

3 gânduri despre ”Coafor-stilist: stagiul de pregatire practica la salon (ucenicia)

  1. Iustina zice:

    Buna ziua..sant Iustina si as dori sa merg la curs de specializare la dv. daca se poate..am facut curs de frizerie-coafura baza..si am nevoie de mai mult. Multumesc
    Tel :0746824364

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s